Recept voor Pepernoten
Ingrediënten
- 125 gram bloem
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels water
- 1 mespuntje zout
- 1 eierdooier
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 mespuntje gemalen anijszaad
Bereiding
Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg. Laat deze bal 1 uur op een koele plaats rusten, bijvoorbeeld in de koelkast. Smeer de bakplaat in met boter. Draai van de helft van je bol deeg allemaal kleine balletjes, ter grootte van een knikker. Leg de kleine balletjes op gelijke afstand op de bakplaat. Je kunt van de helft van de bol ongeveer 1 bakplaat vol pepernoten maken. Druk elk balletje een beetje plat met je duim. Bak de pepernoten gaar en goudbruin en laat ze daarna afkoelen. Je kunt onder het bakken alvast de volgende portie maken. Bak de pepernoten ongeveer twintig minuten met een temperatuur van 160 Graden. Plaats de pepernoten in het midden van de oven.
Recept voor speculaas
Zeef de bloem en meng dit met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen. Kneed hier soepel deeg van laat dat vervolgens een nacht staan in de koelkast. Zo trekken de kruiden in het deeg. Niet langer, want daar wordt het niet lekkerder van. Dan het deeg goed kneden. Wie een speculaasplank heeft kan die met bloem bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders rol je het deeg totdat het ongeveer 1,5 cm. dik is en kun je er koekjes van snijden. Poppetjes zijn natuurlijk klassiek, maar je kan ook zelf andere vormen verzinnen. Dan het deeg bestrijken met ei. (ei kapot slaan en opstrijken met kwastje totdat het glimt) De koekjes leg je op een beboterd bakblik en bestuif je met amandelsnippers Ook de stukjes amandel bestrijken met ei. Vervolgens in een matig warme oven(170 graden) in zo’n 20 a 25 minuten bruin en gaar bakken. De laatste vijf minuten het speculaas even omdraaien.
Recept voor chocolademelk
Ingrediënten
- 7 1⁄2 dl halfvolle melk
- 50 gram bittere chocolade
- 4 eetlepel suiker
Bereiding
Breng in een pannetje de melk met de in stukjes gebroken chocolade en de suiker al roerende aan de kook. Blijf roeren tot de chocolade helemaal is opgelost. Verdeel de chocolademelk over 4 mokken of hittebestendige glazen)
Recept voor Borstplaat
Ingrediënten
- 12 lepels suiker
- 4 eetlepels water, melk of room
- smaakmaker: vanille-, citroen-, cacao-, of frambozenessence evt. cacao of oploskoffie
Bereiding
Meng de suiker met het water, de melk of de room en heel langzaam aan de kook brengen. Zo’n 5 minuten laten koken. Als een druppel van het mengsel hard wordt in koud water is het goed. Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken kan die gelijk met de suiker aan de kook brengen. Andere smaakstoffen pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Figuren voor suikerbeesten van tevoren invetten. Wie geen figuren heeft kan een ingevette bakplaat gebruiken. Giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden. Snijd kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Neem de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af.